marți, aprilie 24, 2007
luni, aprilie 16, 2007
Herastraul a doua zi de Pasti
marți, aprilie 10, 2007
Zilele se scurteaza!
Acum inteleg de ce toata lumea se plange ca nu are timp! Si...dac-ar fi sa credem acest articol...inseamna ca pe viitor vom avea din ce in ce mai putin timp! Asa ca...faceti-va ordine in prioritati!
De unde până unde iepuraşul şi Paştele

Cand vine Pastele, oamenii cauta un nou motiv de a face cumparaturi, de a pleca in mini-concedii in strainatate profitand de ofertele generoase ale agentiilor de turism, de a merge la un gratar, de a se imbuiba alaturi de familie/prieteni, de a oferi iepurasi de plus sau de ciocolata. Dar, in cazul va intrebati, iata care legatura iepurasului cu Pastele:
Istoria pare să sugereze că iepuraşul de Paşte a fost la începuturi un iepure de câmp. În mitologia păgână, iepurele reprezenta dragostea, sporul şi fertilitatea. epurele şi oul erau de asemenea simboluri ale primăverii şi ale zeiţei saxonă Eostre, din al cărei nume în unele limbi germanice se spune că a provenit cuvântul care denumeşte sărbătoarea Paştelui, cum ar fi Easter, în limba engleză. O altă variantă ar fi că termenul „Paşte" vine din ebraică unde „pesah" semnifică "trecere".
Dar să revenim la iepurele de Paşti. În unele culturi antice, iepurele era simbolul lunii. Iepurii se hrănesc noaptea şi au fost văzuţi privind stăruitor la lună când luna e plină. Şi perioada lor de gestaţie se credea că era de 28 de zile- cât un ciclu lunar. Acest ciclu lunar, care reprezenta victoria vieţii asupra morţii sau a primăverii împotriva iernii, era sărbătorită în jurul echinocţiului vernal. De aici şi răspunsul la întrebarea de ce data Paştelui e diferită în fiecare an. Sinodul de la Niceea din anul 325 a decis că Paştele va cădea în prima duminică după luna plină care urmează echinocţiului din 21 martie.
Iar diferenţa dintre Paştele apusean şi cel răsăritean poate fi explicată prin aceea că sunt folosite calendare diferite, respectiv cel gregorian şi cel iulian.
De-a lungul anilor, iepuraşul da devenit o imagine asociată sărbătorii de Paşte în tot mai multe ţări. Graţie înclinaţiei spre reproducere a acestui animal, iepurele e văzut şi ca un simbol al fertilităţii.
Ouăle sunt şi ele simboluri ale unei vieţi noi, ale fertilităţii, iar acesta ar fi un motiv pentru care iepurele poartă un coş cu ouă. Dar, evident, există şi alte mituri privind legătura dintre iepuraş şi Paşte. La fel, sunt multe legende legate de legătura dintre Paşte şi ouă. Iepurii de câmp nu fac ouă dar îşi pun puii într-un fel de gropi în câmpuri şi poieni - de obicei fac mai multe asemenea găuri şi nu îşi pun toţi puii la un loc. Se întâmplă adesea ca fluierarii să ocupe astfel de găuri pentru a-şi adăposti ouăle.
O legendă spune că o femeie a observat cum un iepure de câmp părăsea un asemenea adăpost şi mergând să vadă a descoperit un cuib de ouă, ceea ce a convins-o să creadă că ouăle fuseseră depuse de iepure.
O altă legendă spune că iepurele zeitei Eostre era de fapt o pasăre frumoasă pe care într-o zi zeiţa a transformat- o magic într-un iepure. Dar cum nu era iepure decât pe dinafară, a continuat să îşi facă cuiburi în care adăpostea ouă.
Iepuraşul e menţionat prima dată ca simbol al Paştelui într-o scriere germană din secolul 16 iar două secole mai târziu avea să apară şi în folclorul american. Copiii făceau cuiburi din pălării şi bonete şi, dacă fuseseră cuminţi, primeau ouă colorate.
Toate aceste mituri au evoluat de-a lungul anului într-atât, că acum abia dacă se mai ştie ce legătură au iepuraşii cu Paştele, în afară de faptul că se găsesc în forma de ciocolată pe rafturile magazinelor.
Un semn că indiferent care sunt motivele pentru care fiecare dintre noi serbează Paştele, consumerismul riscă să facă uitate tradiţiile din spatele simbolurilor de ciocolată.joi, aprilie 05, 2007
Top 5 destinatii pentru miliardarii lumii

2. Aspen, Colorado

3. Plajele din arhipelagul Bermuda

4. Riviera Franceza

5. Insulele Virgine Britanice

Cam asta ar fi despre miliardari. Dar pana ajungeti si voi unul dintre ei, voua unde va place sa va petreceti vacantele?
miercuri, aprilie 04, 2007
Starbucks is coming to town

Si ma gandeam...Bucurestiul nu va ajunge niciodata un astfel de loc. Poate nu va ajunge niciodata asa, dar se pare ca "industria" cafenelelor a inceput sa-si spuna si la noi cuvantul in ultima vreme. BCR si-a deschis chiar o retea de cafenele bancare - BCR Cafe.
Sfaturi ca de la copil la copil...
Fetita: Tu cati ani ai?
Baietelul: Sase.
Fetita: Eu am zece. Sunt in clasa a patra.
Baietelul: Si e greu la scoala?
Fetita: Clasa intai si a doua sunt usoare, dar clasa a treia si a patra...hmmm...sunt greleeee. Asa ca...bucura-te cat poti de vacanta asta ca apoi...vine scoala.
Iar pentru cei ca mine care au terminat cu scoala, as vrea sa va dau si eu un mic sfat: bucurati-va ca s-a terminat!